GARDŁO
Gardło (łac.
pharynx) - wspólny odcinek dróg oddechowych i pokarmowych,
stanowiący przedłużenie jamy ustnej i jamy nosowej, przechodzący
dalej w przełyk i krtań. Gardło zbudowane jest z mięśni
poprzecznie prążkowanych pokrytych od zewnątrz tkanką łączną, a
od wewnątrz błoną śluzową. Gardło ciągnie się od podstawy
czaszki, aż do miejsca przejścia w przełyk, to jest do wysokości
szóstego kręgu szyjnego. Mięśnie gardła tworzą ścianę tylną i
ściany boczne. Na ścianach bocznych znajdują się ujścia trąbek
słuchowych, otoczone wałami trąbkowymi i skupiskiem tkanki
chłonnej tworzącymi migdałki trąbkowe. W miejscu przejścia
sklepienia gardła w ścianę tylną jest skupisko tkanki
limfatycznej, migdałek gardłowy - trzeci migdał. W ścianie
przedniej gardła, idąc od góry, widoczne są nozdrza tylne,
łączące jamę nosową z gardłem, poniżej znajduje się cieśń
gardzieli, przez którą jama ustna komunikuje się z jamą
gardłową. Najniżej znajduje się wejście do krtani.
Powrót do strony głównej BUDOWA
Żołądek
(łac. gaster, ventriculus) to narząd, stanowiący
część przewodu pokarmowego, którego zasadniczą rolą jest
trawienie zawartych w przyjmowanym pokarmie białek (nie
następuje więc trawienie tłuszczów, a trawienie cukrów jest
przez niskie pH żołądka wręcz hamowane). Żołądek wydziela sok
żołądkowy, który zawiera enzymy trawienne:
W żołądku znajduje się kwas solny, który
uaktywnia enzymy trawienne.
Położenie
U człowieka żołądek znajduje się w
jamie brzusznej na wysokości od Th11 (11. kręgu piersiowego)
(wpust żołądka) do L3 (3. kręgu lędźwiowego).
Budowa
Żołądek ma kształt workowaty, z przełykiem
łączy się za pomocą wpustu żołądka (cardia), a z
dwunastnicą łączy go odźwiernik (pylorus), otwór otoczony
silną mięśniówką okrężną, która rozszerza się i zwęża w
zależności od różnicy pH między środowiskami.
Wielkość
Wielkość żołądka jest zmienna i zależy od jego
wypełnienia , napięcia jego ścian oraz pozycji ciała
Długość żołądka: 25-30 cm
Szerokość żołądka: 12-14 cm
Pojemność: 1000-3000 ml
Warstwy
Ściana żołądka zbudowana jest z następujących
warstw (idąc od wewnątrz):
Mięśniówka żołądka zbudowana jest z trzech
warstw mięśni; (od zewnątrz) podłużnej, okrężnej i skośnej.
Wewnętrzną warstwę wyścielającą wnętrze
żołądka stanowi błona śluzowa. W błonie śluzowej znajdują
się gruczoły, które zawierają następujące rodzaje komórek:
-
okładzinowe - wydzielające kwas solny
-
główne - wydzielające enzym pepsynę
trawiący białko
-
śluzowe - wydzielające śluz, który chroni
komórki okładzinowe, główne oraz inne wchodzące w skład błony
śluzowej przed trawiącym działaniem kwasu solnego
W błonie śluzowej żołądka rozróżniamy 2
rodzaje gruczołów:
-
gruczoły żołądkowe właściwe – jest ich duża
liczba (ok. 100 na 1mm˛.), w okolicach dna i trzonu
-
gruczoły odźwiernikowe – występują w części
odźwiernikowej żołądka
Ze względu na wydzielanie przez błonę śluzową
żołądka kwasu solnego pH treści żołądkowej może dochodzić nawet
do 4, co oznacza, że jest to silny kwas. Pokarm, zbierający się
w żołądku, ulega trawieniu pod wpływem soku żołądkowego. Z
zewnątrz żołądek pokryty jest błoną surowiczą.
Funkcje
-
rozdrabnia pokarm
-
wyjaławia pokarm
-
trawi białka i tłuszcze
Szczególną budowę ma żołądek u przeżuwaczy,
podobne skomplikowanie i specjalizację wykazuje też żołądek u
leniwców.
Powrót do strony głównej BUDOWA
Jelito
cienkie - przewód, który ciągnie się od żołądka aż do jelita
grubego, od którego oddziela je zastawka krętniczo-kątnicza.
Zajmuje ono okolicę pępkową, podbrzuszną i obie okolice
biodrowe, a częściowo i miednicę małą. Długość jego zależy od
indywidualnych genów. Najdłuższe zanotowane ludzkie jelito
cienkie miało około 11 m. Średnio mierzy 4 - 5 m, a średnica 3—5
cm. Jelito cienkie dzielimy na dwunastnicę, jelito czcze i
kręte. Do dwunastnicy doprowadzany jest sok trzustkowy (o
odczynie zasadowym około 2,5 litra na dobę) oraz żółć
(wytwarzana w wątrobie około litra na dobę). W błonie śluzowej
jelita cienkiego występują
liczne gruczoły, wydzielające sok jelitowy lub zasadowy śluz
(około 2 litrów na dobę). Błona śluzowa ma również mnóstwo
malutkich, unerwionych wypustek, do których dochodzą bardzo
cienkie naczynia krwionośne i limfatyczne. Każda wypustka kosmek
ma na sobie mikrokosmki. Wchłania mleczko pokarmowe i za pomocą
krwi dostarcza pożywienie do każdej żywej komórki organizmu. W
jelicie cienkim odbywa się końcowe trawienie pokarmów: cukrów
złożonych do glukozy względnie fruktozy, tłuszczów do kwasów
tłuszczowych i glicerolu oraz białek do aminokwasów. Stąd cukry
proste i aminokwasy są wchłaniane
do krwi, a kwasy tłuszczowe zarówno do krwi jak i limfy.
Ruchy jelita
cienkiego
Powrót do strony głównej BUDOWA
Jelito grube dzieli się na jelito ślepe
(kątnicę), okrężnicę i odbytnicę. Okrężnicę z kolei dzielimy na:
Długość wszystkich tych odcinków wynosi ok.
1,5 m. Jelito ślepe (dawna historyczna nazwa to - ślepa kiszka,
łac. caecum) leży w prawej okolicy biodrowej. Jest ono od
jelita cienkiego oddzielone tzw. zastawką Gerlacha inaczej zwaną
zastawką Bauhina. Od jelita ślepego odchodzi wyrostek
robaczkowy. Jelito ślepe przechodzi w okrężnicę wstępującą,
która znowu pod wątrobą zagina się (tzw. zagięcie wątrobowe
okrężnicy) i biegnie mniej więcej poziomo w stronę lewą jako
okrężnica poprzeczna; ta z kolei w lewym podżebrzu, pod
śledzioną, znowu się zagina (zagięcie śledzionowe okrężnicy) i
biegnie w dół jako okrężnica zstępująca. Wreszcie przechodzi w
esicę (okrężnica esowata, potocznie zwana esicą). Nazwa tego
odcinka okrężnicy pochodzi od jej kształtu litery S. Jest
skierowana początkowo łukiem wypukłym ku stronie prawej, a
następnie zakręca w dół przechodząc w odbytnicę. Esica ma czasem
długą krezkę i ulega skrętowi. Skręt esicy jest jedną z postaci
niedrożności jelit i jako taki może stanowić stan zagrożenia
życia. Niedrożność jelit ze skręcenia (popularnie nazywany
"skrętem kiszek" łac.ileus) polega na skręceniu się
jelita dookoła osi długiej, powodujące jego zatkanie i dodatkowo
uciśnięcie naczyń krwionośnych, co grozi niedokrwieniem, a
następnie martwicą części jelita). Esica przechodzi wreszcie w
odbytnicę.
Jelito grube ma charakterystyczną budowę, jego
ściany są pofałdowane i pozagłębiane. Budowa ściany jelita
grubego jest podobna do budowy jelita cienkiego.
Powrót do strony głównej BUDOWA
Funkcje
Duże i wydajne laboratorium chemiczne
We wnętrzu wątroby, jak w dużym obiekcie przetwórczym
znajdują się tysiące „hal produkcyjnych” tzw. zrazików oraz
„stanowisk roboczych” – pojedynczych komórek przetwarzających
składniki pokarmu zwanych hepatocytami. Zraziki są kanalizowane
rozgałęzieniami: Tętnicą wątrobową i żyłą wrotną. Oba naczynia
doprowadzają do wątroby produkty trawienia. Żyły te rozgałęziają
się w wątrobie na coraz cieńsze, otaczające w końcu pojedyncze
komórki wątroby, zwane hepatocytami. Komórki wątrobowe -
hematocyty - pełnią dwie role: - przetwarzają składniki odżywcze
z wchłoniętych w jelitach surowców na takie, jakich potrzebuje
nasz organizm i odtruwają ciało z substancji toksycznych.
Przemiana składników odżywczych
W zrazikach i hapatocytach wątroby trwa
ogromna i skomplikowana przemiana składników dostarczonych z
pożywieniem. Przetwarzane są białka, tłuszcze, węglowodany,
składniki mineralne i witaminy. Celem przemian biochemicznych
jest dostarczenie naszemu organizmowi odpowiednio przetworzonych
produktów tej przemiany: aminokwasów, związków energetycznych,
hormonów i innych niezbędnych dla życia substancji
Wątroba a metabolizm węglowodanów
Jedną z najważniejszych funkcji narządu jest przemiana glukozy,
która wchłonięta w jelitach zostaje chemicznie „zagęszczona” i
tworzy tzw. glikogen. Ten zapasowy wielocukier (zwany też
zwierzęcą skrobią) jest magazynowany w wątrobie i zapewnia
utrzymywanie prawidłowego stężenia glukozy we krwi w sytuacji
jej niedoboru. Dzięki tzw. buforowaniu, czyli szybkiemu
ponownemu rozkładaniu się do glukozy zapobiega niedocukrzeniu w
okresach międzyposiłkowych.
Wątroba a metabolizm białek
Wątroba uczestniczy też w przetwarzaniu białek
z pokarmu w białko „ludzkie”. Udział wątroby polega na tworzeniu
i przemianach niektórych aminokwasów, które są podstawową
jednostką "budulcową" ludzkiego białka. Białka z pokarmów są
stopniowo rozkładane, aż do pojedynczych aminokwasów. Następnie,
w zależności od bieżących potrzeb naszego organizmu – są łączone
we właściwej kolejności – tworząc w ten sposób nowe białko
niezbędne do regeneracji lub budowy naszego ciała. Dzięki swym
zdolnościom syntezy chemicznej wątroba wytwarza i wydziela do
krwi np. ważne fizjologicznie białka osoczowe, enzymy oraz
substancje odpowiedzialne za krzepliwość krwi.
Wątroba a metabolizm tłuszczów
Narząd pełni ważną rolę w metabolizmie tłuszczów.
Tłuszcze wchłonięte w jelitach dostają się do wątroby i znaczna
część z nich jest zużyta do produkcji niezbędnych organizmowi
substancji fizjologicznych. Najważniejszą z tych substancji jest
cholesterol i lipoproteiny różnej gęstości stanowiące kompleks
tłuszczów i białek. W wątrobie dokonuje się również przemiana
cukrów i białek na tłuszcze oraz spalanie kwasów tłuszczowych.
Ponadto dokonuje się wytwarzanie mocznika z amoniaku
produkowanego w trakcie przekształcania aminokwasów w ketokwasy.
Wątroba, cholesterol i żółć – czyli
dobre trawienie tłuszczu
Skojarzenie - wątroba i cholesterol nie powinno być
przyjmowane negatywnie.Komórki wątroby produkują bezustannie z
cholesterolu żółć – bez której nie byłoby możliwe trawienie
tłuszczów oraz wchłanianie wielu cennych rozpuszczalnych w nim
witamin. Żółć zbierana jest przez sieć delikatnych kanalików,
uchodzących do dużego przewodu, którym doprowadzana jest do
przejściowego magazynu - woreczka żółciowego. Z woreczka
żółciowego żółć wprowadzana jest poprzez drogi żółciowe do
dwunastniy, w której dokonuje się trawienie tłuszczu. Zresztą
sam cholesterol w odpowiednich ilościach (i składzie chemicznym)
jest niezbędnym składnikiem hormonów (płciowych i innych) oraz
uczestnikiem funkcji układu nerwowego, którego niedobór powoduje
zaburzenia samopoczucia i skłonności depresyjne.
Wątroba jako magazyn organizmu
Wątroba jest olbrzymim magazynem ustroju. Magazynuje
wspomniane już wyżej „paliwo zapasowe” komórek jakim jest
glikogen, jak też gromadzi tłuszcze. Ponadto w swych komórkach
przechowuje witaminy A, D, B12 i znaczne ilości żelaza.
Wszystkie te substancje w odpowiednim czasie uwalnia do
krwiobiegu, tak aby dotarły do komórek całego organizmu.
Najważniejsze w tym wtórnym zasilaniu są: glikogen i witaminy.
Przykładowo zapasy witaminy A wystarczają na okres ok. 1-2 lata,
a witaminy D i B12 nie zabraknie dzięki dobrze zaopatrzonej
wątrobie przez prawie cały rok.
Wątroba odtruwa organizm
Wątroba jest najważniejszym (obok nerek) narządem
odtruwającym organizm z trucizn, zarówno dostarczanych z
zewnątrz, jak i produkowanych na miejscu. Szczególnie istotna
jest funkcja oczyszczania krwi ze składników niepotrzebnych już
organizmowi lub wręcz trujących. Po wchłonięciu z jelit
produktów przemiany materii krew zawiera wiele toksyn
chemicznych i organicznych. Są to chemiczne zanieczyszczenia
żywności, toksyny roślinne, zwierzęce i bakteryjne, hormony
wydzielane w nadmiarze, cząstki chemiczne niektórych leków itp.
Wszystkie te substancje są neutralizowane w wątrobie w wyniku
skomplikowanych reakcji chemicznych i wydalane do żółci jako
nieszkodliwe. Z tą czynnością wiąże się także inaktywacja czyli
unieczynnienie wielu hormonów, które w przeciwnym razie
nieustannie pobudzałyby niekorzystnie różne narządy.
Wątroba człowieka-obrazek mikroskopowy